Weganizm zyskuje coraz większą popularność, a co za tym idzie, na rynku pojawia się coraz więcej produktów, które mają swoje roślinne odpowiedniki. Majonez to jeden z dodatków, który cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Nie wszystkim jednak odpowiada jego tradycyjna wersja – czy to ze względu na zawartość jajek, alergeny, czy też wysoką kaloryczność. Na ratunek przychodzi tutaj majonez wegański. Przedstawiamy jego charakterystykę w artykule!
Znacznie niższa zawartość tłuszczu i kalorii
W przeciwieństwie do tradycyjnego majonezu, którego podstawowym składnikiem jest żółtko jaja i olej, majonez wegański opiera się głównie na nasionach roślin strączkowych i olejach roślinnych. Dzięki temu różnica kaloryczna między nimi jest ogromna i działa na korzyść osób pilnujących swojego dziennego zapotrzebowania energetycznego.
W najlepszych majonezach wegańskich zawartość tłuszczu może być nawet 60% mniejsza niż w ich niewegańskich odpowiednikach. Sprawia to, że również osoby przebywające na diecie i dbające o swoją sylwetkę mogą sobie pozwolić na spożywanie tego pysznego, kremowego sosu.
Produkcja bez jajek
Majonez wegański, jak sama nazwa wskazuje, nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, a więc ani jajek, ani też produktów mleczarskich. Opiera się on wyłącznie na roślinach i wysokojakościowych olejach, które w procesie produkcji tworzą kremową konsystencję przypominającą tradycyjny majonez.
To bardzo ważna cecha dla osób będących weganami oraz wegetarianami, które wykluczają z diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Jest to też istotne dla osób, które z innych przyczyn nie chcą lub nie mogą spożywać jaj. Co równie ważne, majonez wegański zachowuje swoją gęsta konsystencję i pyszny smak, który niemal nie różni się od oryginału.
Eliminacja alergenów
Wiele osób cierpi na różnego rodzaju alergie lub nietolerancje pokarmowe, a jednym z bardzo częstych alergenów są jaja. Majonez wegański nie zawiera żadnych alergenów pochodzących z jajek, produktów mleczarskich, soi czy zbóż, co czyni go bezpiecznym wyborem dla osób borykających się z tego typu problemami zdrowotnymi. Ponadto jest on również odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy czy cierpiących na celiakię.
To jednak nie wszystko! Ze względu na składniki wykorzystane do jego produkcji, majonez bez jajek cechuje się większą zawartością wartości odżywczych. Oleje roślinne używane do produkcji tego rodzaju sosu często zawierają korzystne kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, które mają pozytywny wpływ na zdrowie serca, układ nerwowy czy stan skóry.
Pronaturalnie.pl to portal o zdrowiu i zdrowym stylu życia, którego celem jest popularyzacja zdrowego stylu życia, dostarczanie wartościowych informacji z dziedziny zdrowia i odżywiania oraz motywowanie do aktywności fizycznej.
Nasze przesłanie „Bo zdrowie to nasza pasja” odzwierciedla pasję i zaangażowanie w promocję zdrowego stylu życia oraz wskazuje na misję, która stoi za jego powstaniem.